Domowe mleko kokosowe tanie jak barszcz – przepis

Nie oszukujmy się, mleko roślinne dostępne w sklepach (szczególnie to dobrej jakości) nie jest tanie. Najtańsze pozycje na półkach to mleko sojowe, które można kupić za 4-5 złotych. Później ceny pną się w górę i dosięgają nawet 18 złotych za litrowy karton napoju roślinnego, a średnia cena za taką przyjemność to około 10 zł. Dla większości z nas nie jest to mało, szczególnie jeśli naprawdę intensywnie używamy mleka roślinnego.W mojej kuchni jeden karton wystarcza mniej więcej na maxymalnie na dwa dni. Jeśli chciałabym mieć zawsze pod ręką zapas tych napojów musiałabym się liczyć z wydatkiem rzędu 40 złotych tygodniowo, a w miesiącu to już 160 zł.  Za taką kwotę można spokojnie i bez ograniczeń wyżywić się naprawdę zdrowo przez tydzień. Na całe szczęście możemy przygotować domowe mleko kokosowe w cenie 2zł za litr.

domowe mleko kokosowe

Mleko to możesz wykorzystać zarówno do wypieków jak i do kawy. Cudownie smakuje też przyrządzone na nim kakao lub owsianka. A prawdziwi smakosze wypiją je ze smakiem prosto z butelki lub z kubeczka. Chociaż dla mnie prawdziwym arcydziełem jest kawa zbożowa inka domowym mlekiem kokosowym – niebo w gębie!

Domowe mleko kokosowe tanie jak barszcz

Czego potrzebujesz?

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 800 ml wody
  • Opcjonalnie: naturalny słodzik np. miód lub syrop klonowy

domowe mleko kokosowe

Najzdrowsze będą oczywiście wiórki kokosowe bez zbędnych dodatków ( w tym wypadku związki siarki ). Nie oznacza to jednak, że musisz wybierać produkt eko za 10 zł. Jeśli dobrze poczytasz skład znajdziesz dobre wiórki w rozsądnej cenie. Jednak nawet jeśli zdecydujesz się na najtańsze to i tak będą zdrowsze niż większość mlek roślinnych, kosztujących nie mniej niż 9 zł. 

Do produkcji mleka roślinnego przydadzą Ci się jeszcze trzy rzeczy: blender oraz gaza (ja używam cienkiej ściereczki kuchennej) oraz garnek.

Jak przygotować domowe mleko kokosowe?

  1. Wiórki kokosowe zalej wodą i zostaw do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej zostawić je na noc)
  2. Podgrzej wodę z wiórkami, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli korzystasz z thermomixa lub jego zamienników ustaw temperaturę na 60 – 70 stopni.
  3. Całość blenduj dokładnie przez kilka minut.
  4. Ostatnim krokiem jest odcedzenie płyny od pozostałości z wiórek kokosowych. Ja wykorzystuję do tego klasyczną szmatkę kuchenną (jednak bardziej profesjonalnie będzie wyglądało jeśli weźmiesz gazę lub bardzo drobne sitko).  Płyn odsącz do dzbanka lub butelki. Po wystygnięciu przetrzymuj go w lodówce. Z pozostałych wiórek kokosowych możesz wyczarować wspaniałe desery np. Jaglane Rafaello

Mleko naturalnie się rozwarstwia dlatego przed użyciem pamiętaj, aby wstrząsnąć lub wymieszać.

domowe mleko kokosowe

Być może spodobają Ci również inne wpisy:

Czy mleko sojowe jest bezpieczne?

Wszystko co powinnaś wiedzieć o żywieniu, kiedy planujesz ciążę

Nasiona Chia vs Siemię Lniane

Jeśli post ci się spodobał lub okazał się przydatny udostępnij go dalej, zostaw komentarz lub po prostu polub post na facebooku. Dla ciebie to kilka sekund, a dla mnie konkretny znak, że tu jesteś, że chcesz czytać. Każda twoja aktywność jest dla mnie bardzo ważna i napędza do dalszego działania i przede wszystkim rozwijania się właśnie dla ciebie.

FACEBOOK II INSTAGRAM