Omlet na mące kokosowej – przepis

Jest słodki, pyszny, tłusty i do tego bardzo zdrowy ! Spełnienie marzeń każdego, kto chce zdrowo i smacznie jeść. Mówię oczywiście o kokosie. Dla mnie mleczko kokosowe, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mąka kokosowa to zdecydowanie must have w kuchni. Oprócz kokosa uwielbiam też poranki, kiedy mogę spokojnie, nie spiesząc się zjeść śniadanie i wypić ciepłą kawę. Omlet kokosowy w wolny dzień to prawie jak kawałek nieba :).

W komentarzach prosiliście o przepis na ten omlet. Muszę przyznać, że ja robię go bez przepisu, wszystko na oko i w różnych wariacjach. Czasem dosypuję wiórki kokosowe, innym razem jagody goji, a czasem szaleję i robię omlet kokosowo – marchewkowy.

Postanowiłam, że dostarczę wam przepis na bazę do omletu i rzucę garść inspiracji, a resztę zostawiam w waszych rękach.

Składniki na omlet z mąki kokosowej:

– 2 całe jajka
– 1 białko
– 25 g mąki kokosowej ( mniej więcej jedna duża łyżka )
– Odrobina mleka ( ja użyłam bez laktozowe 1,5 % tłuszczu, możesz użyć jakiegokolwiek, również roślinnego )
Opcjonalnie – dodatki:
– Cynamon i kardamon (spróbuj z marchewką!)
– Wiórki kokosowe
– Jagody Goji
– Sezonowe owoce ( możesz skroić w kostkę i wrzucić do ciasta na omlet )
– Suszone owoce
– Pure z dyni
To tylko propozycje podania, możliwości jest wiele. Jedyne co cię ogranicza to twoja kreatywność i zawartość szafek kuchennych.

Jak przygotować omlet kokosowy ?

Nic prostszego.
Wymieszaj w dokładnie jajka z mąką kokosową. Jeśli powstało dużo grudek, których nie możesz rozmieszać, dodaj odrobinę mleka. Całość wymieszaj jeszcze raz, jeśli nadal konsystencja jest bardzo grudkowata – dolej więcej mleka. Teraz możesz dodać składniki, które przygotowałeś.

Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem (ja robię swój omlet na oleju kokosowym). Kiedy zarumieni się z obu stron przerzucaj na talerz i ciesz się zdrowym i pysznym śniadaniem.

Dlaczego warto spróbować mąki kokosowej ?

Mąka kokosowa to przede wszystkim źródło zdrowych tłuszczów i błonnika.  Świetnie sprawdzi się w kuchni par, które planują ciążę i tych z was, które chorują na PCOS. Dlaczego ?
  • Jest mąką bezglutenową
  • Posiada niski indeks i ładunek glikemiczny
  • Jest produktem wysokobiałkowym, wśród mąk.
 
Jeśli post ci się spodobał lub okazał się przydatny udostępnij go dalej, zostaw komentarz lub po prostu polub post na facebooku. Dla ciebie to kilka sekund, a dla mnie konkretny znak, że tu jesteś, że chcesz czytać. Każda twoja aktywność jest dla mnie bardzo ważna i napędza do dalszego działania i przede wszystkim rozwijania się właśnie dla ciebie.